Na dovolené v Provence jsem nejedl sendviče s ničím jiným. Vyprosila jsem si recept od francouzské hostitelky.

Tapenáda je olivová pasta, která se skvěle hodí jako pomazánka na chléb. Její příprava je velmi snadná a její bohatou chuť milují gurmáni po celém světě. Je to vynikající náhrada klasické vaječné pasty nebo jen sýra na sendvič. Když ji dělám doma, miska se rychle vyprázdní.

Odkud tapenáda pochází?
Před cestou na dovolenou do Provence jsem byl přesvědčen, že tapenáda je těstovina ze Španělska. Můj manžel naopak tvrdil, že jde o řeckou pochoutku – vždyť Řecko je neodmyslitelně spojeno s olivami. Ukázalo se však, že jde o těstoviny z jihovýchodní Francie.

Tapenáda je vynikající
Dnes je oblíbená po celém světě, ale její kořeny sahají až do 18. století, protože tehdy se objevily první zmínky o tapenádě . Jednoduchá směs oliv, kaparů, ančoviček a olivového oleje dokonale vyhovovala chutím a zvykům obyvatel Provence, kteří po staletí oceňovali mořské plody a bohatost chutí olivového oleje.

Na dovolené v Provence jsem nejedl sendviče s ničím jiným. Vyprosila jsem si recept od francouzské hostitelky.

Recept na tapenádu
Tapenáda se připravuje velmi jednoduše. Hostitelka, u které jsem měl pronajatý pokoj, ji dělala téměř každý den. Na konci pobytu jsem ji požádala o recept a dnes se k němu ve své polské kuchyni s chutí vracím.

Složení:
200 g černých oliv bez semínek,
2 lžíce kvalitního olivového oleje,
1 oloupaný stroužek česneku,
špetka směsi provensálských bylinek
1 lžička nasekané čerstvé bazalky,
2 lžíce vlašských ořechů,
volitelně: 1 lžička kaparů, 2 filety sardelí.
Pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

Z oliv slijte nálev.
Ořechy opražte na suché pánvi, aby získaly výraznější chuť.
Všechny připravené ingredience vložte do mixéru. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. Pokud máte rádi křupavější texturu, nechte několik oliv vcelku nebo je nakrájejte na menší kousky.
Dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Hotovou tapenádu podávejte s oblíbeným pečivem, například bagetou, krutony nebo jako přílohu k masu a sýru.

Na dovolené v Provence jsem nejedl sendviče s ničím jiným. Vyprosila jsem si recept od francouzské hostitelky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *