Vzdušný koláč se švestkami. Než je vložíte do formy, udělejte s nimi jednu věc.

Sezóna švestek právě začala a my si můžeme naplno užívat jejich šťavnaté plody. Vyrábíme z nich výborné džemy a marmelády, zavařujeme je, balíme do sklenic a poléváme sirupem. Ale to nejlepší, co se dá s tímto lahodným ovocem dělat, je samozřejmě švestkový koláč. Recept je triviální a moučník se vyklube nadýchaný jako obláček. Před pečením se švestkami se však vyplatí něco udělat. Hodila by se jim lázeň, aby byly chutnější.

Švestkový koláč je vysněný dezert pro letní a podzimní posezení u kávy. Recept na švestkový koláč je triviální, koláč krásně vykyne a je vláčný a svěží. Než však ovoce přidám do mísy se smíchanými ingrediencemi, nechám ho chvíli „vykoupat“ ve vlastní šťávě . Jak to dělám? Ovoce omyji a nakrájím na menší kousky (samozřejmě odstraním i pecky). Pak je posypu několika lžícemi cukru a skořice. Promíchám a odstavím, aby cukr „vytáhl“ ze švestek šťávu. Pak už je jen rozprostřu na koláč a vložím do trouby. Tento koláč miluji s nehynoucí láskou a moji blízcí také.

Svěží švestkový koláč. Tak sladký, jak jen chcete.

Složení:
2 hrnky pšeničné mouky (nejlépe mouky na pečení),
120 g másla,
5 vajec,
1 šálek cukru plus 2 polévkové lžíce.
2 lžičky kvásku,
přibližně 800 g smetany,
1 lžička skořice,
2 lžíce krupice.

Vzdušný koláč se švestkami. Než je vložíte do formy, udělejte s nimi jednu věc.
Homemade plum pie covered with sweet meringue on a plate on a light background. Summer still life

Švestkový koláč – jak ho připravit:

Nejprve švestky důkladně omyjte a rozkrojte na poloviny. Odstraňte pecky a švestky vložte do mísy. Přidáme 2 lžíce cukru a skořici. Důkladně promícháme a cukr do švestek téměř „vtlačíme“. Zatímco připravujete těsto, dejte je stranou.
V hrnci rozpusťte máslo a nechte ho mírně vychladnout. Mouku prosejte do mísy a smíchejte s práškem do pečiva.
Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Za stálého míchání přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Nakonec tenkým pramínkem vlijte rozpuštěné máslo.
Připravte si plech, vymažte ho máslem a posypte krupicí nebo hrubou moukou, aby se těsto při pečení nelepilo. Nalijte do něj těsto a uhlaďte povrch. Rozložte švestky a přidejte jejich šťávu.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Švestkový koláč pečte asi 45 minut, dokud není na povrchu nádherně hnědý a švestky nezkaramelizují. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Srpen a září jsou pro přípravu tohoto koláče nejvhodnější , takže pokud máte po ruce čerstvé zralé švestky, nečekejte a předehřejte troubu už teď.
Vaši blízcí vám budou klepat na dveře a okna, aby ochutnali tento nadýchaný dezert.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *