Křehká vepřová panenka s lehce trpkým ovocem – kombinace, která si okamžitě získá vaše srdce a rychle se stane součástí vašeho pravidelného jídelníčku. Je ideální na večírky, kde svou chutí potěší i tu nejvybíravější tchyni.
O vepřové panence se švestkami slyšel snad každý, takže kombinace masa a ovoce nikoho nepřekvapí. Já však nevolím švestky nebo meruňky, ale rybíz. Z drobného ovoce připravím jednoduchou omáčku a přeliji jí připravenou vepřovou panenku. Je sladkokyselá, osvěžující a hodí se k pečenému masu. Je ideální pro milovníky tradičních chutí i pro ty, kteří v kuchyni rádi trochu experimentují.
Vepřová panenka s rybízovou omáčkou
Sladkokyselá rybízová omáčka skvěle kontrastuje s křehkým masem z vepřové panenky. Je ideální jak pro rodinné večeře, tak pro formálnější setkání. Vepřový bok v rybízové omáčce se hodí k jáhlům, rýži, bramborové kaši nebo k zapečené zelenině. Lze podávat i za studena jako jednoduchý předkrm.
Seznam ingrediencí pro tento recept je velmi krátký. Vepřový bok není třeba moc kořenit, stačí obyčejná sůl a pepř. Veškerou práci zde udělá omáčka. Vařit ho můžete s čerstvým i mraženým rybízem, vepřový bok v rybízové omáčce se tak stane celoročním pokrmem.
Ingredience:
1 kg vykostěné vepřové panenky,
2 šálky čerstvého nebo mraženého červeného rybízu,
1 sklenici vody,
cukr podle chuti,
olej,
sůl a pepř podle chuti.
Příprava:
Vepřovou panenku nakrájíme na malé řízky a z obou stran posypeme solí a pepřem.
Pokud používáte čerstvý rybíz, důkladně jej opláchněte a odstraňte stonky. Pokud jde o mražené ovoce, není nutné je nejprve vyjímat z mrazničky.
Vložte rybíz do hrnce, přidejte vodu a cukr.
Vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá omáčka. To může nějakou dobu trvat, protože je potřeba snížit množství vody.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a řízky opečeme z obou stran do zlatova. Maso přendejte do zapékací mísy.
Řízky přelijeme připravenou rybízovou omáčkou.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut, nebo dokud není maso měkké a šťavnaté.
Po této době je vepřový bok hotový. Podávejte s obilovinami, zeleninou nebo bramborami.
Dobrou chuť!