S nástupem horkého počasí je obvyklá horká káva nahrazena studenou kávou. Kavárny nabízejí širokou škálu ledových kávových nápojů, ale nejoblíbenější a nejžádanější je ledové latte. Skládá se z espressa, mléka, ledu a malého množství sladkého sirupu, obvykle vanilky.
Ice latte se poprvé objevilo ve Spojených státech ve 20. století, kdy kávové společnosti začaly přidávat mléko do espressa přes led, aby vytvořily jemnější chuť a snížily kyselost nápoje. Jednou z prvních společností, které zavedly ledové latte do své nabídky, byl Starbucks, ostatní kavárny se rychle chopily tohoto nápadu – takže nápoj se okamžitě stal populárním nejen v Americe, ale i v dalších zemích.
Ice latte je tak snadné na přípravu, že si ho ve své kuchyni snadno připraví každý z vás.
Ice latte: recepty
Základem každého kávového nápoje, včetně ledového latte, je panák aromatického espressa. Poradíme vám, jak ji připravit.
Budete potřebovat kávovar nebo běžný turecký kávovar a samozřejmě čerstvě namletou kávu.
Ice latte: klasické
Ingredience
Espresso – 60 mililitrů
Mléko – 100 mililitrů
Vanilkový sirup – podle chuti
Led – několik kostek
Příprava
1. Připravte espresso jakýmkoliv vhodným způsobem (budete k tomu potřebovat 2 lžičky mleté kávy).
2. Vložte několik kostek ledu, espresso a vanilkový sirup do mísy mixéru. Ingredience důkladně promíchejte. Led by se měl rozdrtit a na povrchu nápoje by se měla vytvořit pěna.
3. Vezměte vysokou sklenici – nalijte do ní studené mléko, přidejte 2-3 kostky ledu (celé) a dříve získaný kávový základ.
4. Vložte brčko do sklenice a podávejte.
Ledové latte s banánem a slaným karamelem
Ingredience
1 dávka espressa – 60 mililitrů
Mléko – 150 mililitrů
Banánový sirup – 2 polévkové lžíce
Tekutý karamel – 3 polévkové lžíce
Led – několik kostek
Příprava
1. Uvařte espresso v kávovaru nebo konvici.
2. Vezměte vysokou sklenici (400 mililitrů) a pomocí cukrářského sáčku rozetřete karamel po vnitřních stěnách sklenice.
3. Vložte led na celé kousky, přidejte banánový sirup, poté studené mléko a nakonec tenký pramínek espressa.
4. Podávejte s brčkem.
Ledové latte s vanilkovou zmrzlinou
Ingredience
Espresso – 60 mililitrů
Třtinový cukr – 1 lžička
Studené mléko – 200 mililitrů
Vanilková zmrzlina – 1 kopeček
Led – několik kostek
Příprava
1. Uvařte espresso způsobem, který vám vyhovuje, a poté v něm rozpusťte a vmíchejte cukr.
2. Do vysoké sklenice nalijte studené mléko a přidejte kostky ledu.
3. Nalijte espresso na led.
4. Navrch přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.
5. Podávejte.
Dobrou chuť!