Podle tohoto receptu dělám pouze houbovou krémovou polévku: jednoduchou a neuvěřitelně chutnou.

Houbová krémová polévka je ideálním pokrmem pro každé roční období. V chladném období vás zahřeje a vytvoří útulnou atmosféru a v létě, když se podává studená, bude lehkým a osvěžujícím obědem.

Složení
500 g čerstvých hub (žampionů, hříbků nebo směsi)
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany (20 % tuku)
Sůl a pepř podle chuti
Petrželka na ozdobu

Způsob přípravy

Čištění a krájení hub: Houby opláchněte pod studenou vodou a osušte. Nakrájejte je na tenké plátky. Pokud používáte lesní houby, před vařením je 10-15 minut povařte.
Příprava zeleniny: Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek můžete nakrájet nadrobno nebo prolisovat.
Pečení
Rozehřátí oleje: V hluboké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středním plameni.
Osmažení cibule a česneku: Do rozehřátého oleje přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte, dokud nezíská zlatavou barvu. 5-7 minut.
Přidání hub: K cibuli a česneku přidejte houby. Pokračujte ve smažení, dokud houby nezměknou a neodpaří se přebytečná vlhkost, přibližně 10 minut.
Příprava polévky
Přidání vývaru: Nalijte vývar do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 20 minut, aby všechny ingredience dobře nasákly chutí.
Smetana a koření: Přidejte smetanu, sůl a pepř podle chuti. Vařte dalších 5-10 minut, aniž byste přivedli k varu.Pěchování polévky: Pěchujte polévku ponorným nebo stacionárním mixérem, dokud nebude hladká a krémová. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody.
Servírování
Zdobení a podávání: Polévku naberte na talíře, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s plátkem křupavého chleba nebo krutony.

Tipy a obměny

Houby: Experimentujte s různými druhy hub. Lesní houby dodají polévce bohatou a hlubokou chuť.
Smetana: Pokud dáváte přednost méně kalorické variantě, můžete smetanu nahradit kokosovým mlékem nebo odtučněným jogurtem.
Aromatické bylinky: Zkuste do polévky přidat trochu tymiánu nebo rozmarýnu, abyste získali další chuť.
Tato houbová krémová polévka bude skutečným hitem na vašem stole. Její sametová konzistence a bohatá houbová chuť si získají srdce vaší rodiny i přátel.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *