Pani Dulska – nedělní koláč, na který se nezapomíná celý týden

 

Dort Pani Dulska je ideální dezert na oslavu. Koneckonců, název k tomu zavazuje. Vyžaduje sice trochu námahy, ale stojí za každou minutu, protože je tak lahodný, že se na něj těžko zapomíná. Ta chuť a vůně s námi zůstává dlouho, trápí nás a láká. Naservírujte Pani Dulska svým hostům a rozhodně se o nich bude mluvit jako o městě. A teď vážně – je to prostě velmi chutný koláč, plněný mákem, ořechy a jablky, s tóny pomeranče a pudinku. Bohatý! 

Složení

Ořechová deska:
Potřebujete: 1 šálek mletých vlašských ořechů
5 vajec
2 lžíce strouhanky
3 polévkové lžíce mouky na koláče
0,5 šálku moučkového cukru
0,5 lžičky kvásku
Šťáva z 1 pomeranče

Makové vršky:
4 polévkové lžíce dortové mouky
0,5 balíčku margarínu
8 vajec
2 lžíce medu
0,5 šálku moučkového cukru
2 lžíce sultánek
500 g konzervovaného máku
1 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového aroma

Krém:
1 čokoládový pudink s cukrem
1,5 šálku mléka
1 kousek másla
2 lžíce moučkového cukru
Jablečná směs:
Složení: 8 kyselých jablek
Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžíce cukru
1 pomerančové želé

И:
Šťáva z 1 pomeranče
1/2 tabulky čokolády

Příprava krok za krokem

Přípravu ořechového koláče začněte pečlivým nasekáním vlašských ořechů. Poté je smíchejte se strouhankou, moukou a práškem do pečiva. Poté vezměte vejce (měla by mít pokojovou teplotu) a oddělte bílky od žloutků.

Bílky ušlehejte do pěny a žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po částech přidávejte suché přísady do vaječné směsi a směs promíchejte a nakonec ji spojte s ušlehanými bílky.

Koláč pečte 25 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč nechte vychladnout na mřížce, a když úplně vychladne, bohatě ho namočte do vymačkané pomerančové šťávy. Pro přípravu makových koláčů nejprve vyšlehejte margarín pokojové teploty s cukrem. Poté do hmoty přidejte žloutek a míchejte, dokud se nespojí s tukem. Příjem bílkovin je dočasně přerušen.

Do těsta přidejte med, mák a sultánky, ochuťte vanilkou a kakaem a důkladně promíchejte. Nyní vyšlehejte bílky do pěny a opatrně je vmíchejte do makové hmoty.

Nalijeme do stejného pekáče, ve kterém jsme pekli ořechovou polevu, vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 50 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí ji rozkrojíme na dvě tenčí vrstvy.

Hustý pudink uvaříme a za stálého míchání necháme vychladnout.Vyšlehejte máslo s cukrem, když je světlé a vzdušné, přidejte pudink a promíchejte. Makový koláč potřeme pudinkovou směsí a přikryjeme ořechovým koláčem.

Odstavíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a na mírném ohni vaříme, dokud se nerozpadnou. Přidejte pomerančovou kůru a cukr a důkladně promíchejte.

Do horkých jablek přidejte želé, promíchejte a ihned přelijte koláč. Na jablečnou směs položte druhý makový koláč. Přelijte rozpuštěnou čokoládou a podle potřeby posypte ořechy. Koláč dejte na chladné místo ztuhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *