Tajná marináda „3-6-9“: okurky jsou křupavé a rajčata se rozplývají v ústech – osvědčený recept

Progorod

Perfektní kombinace, neuvěřitelná chuť

Lahodná a aromatická nakládaná zelenina je snem každého gurmána. Kulinářští odborníci a znalci se podělili o svá tajemství a nejlepší recepty, které pomohou každému domácímu kutilovi dosáhnout neuvěřitelných výsledků při přípravě zeleninových předkrmů.

Jedním z těchto tajemství, které odhalil kanál Zen’s Culinary Technique, byl speciální poměr ingrediencí známý jako „vzorec 3-6-9“. Umožňuje vytvořit dokonale vyvážené marinády, které zelenině dodají lahodnou chuť, jemnou strukturu a dlouhotrvající konzervaci, píše Khibiny.

Ale proč právě tato čísla? Je to jednoduché – 3 lžíce soli, 6 lžic cukru a 9 lžic 9% stolního octa. Tato kombinace ingrediencí v přesném poměru dodává zelenině nepřekonatelné chuťové vlastnosti. Tajemství spočívá v dokonalé rovnováze sladkosti a slanosti, které se dosáhne použitím této „kouzelné“ formule.

Jedná se o univerzální recept, který je skvělý nejen pro nakládání okurek, ale také pro nakládání rajčat, paprik, lilků a další zeleniny. Všechny ingredience jsou snadno dostupné a přítomné téměř v každé domácnosti a proces přípravy zabere minimum času a úsilí, ale výsledek předčí všechna očekávání.

Pokusme se seřadit recepty na nakládání různých druhů zeleniny podle tohoto úžasného vzorce „3-6-9“.

Rajčata nakládaná tak, že se rozplývají v ústech
K přípravě neuvěřitelně chutných a šťavnatých nakládaných rajčat budete potřebovat následující ingredience:

Rajčata – 1,5 kg
Petržel – 1 snítka
Kopr – 1 snítka
Česnek – 2 stroužky
Bulharský pepř – 1-2 ks.
Křenový list – 1 ks.

Na marinádu:
Sůl – 3 polévkové lžíce.
Cukr – 6 polévkových lžic.
Stolní ocet 9% – 9 polévkových lžic.
Hrášek s černým pepřem – 5 ks.
Hrášek sladká paprika – 3 ks.
Hřebíček – 3 ks
Vavřínový list – 1-2 ks.

Příprava:

  1. Rajčata důkladně omyjte a propíchněte je vidličkou na opačné straně stopky.
  2. Na dno sterilizovaných sklenic naskládejte petrželku, kopr a česnek. Pak rajčata naskládejte do těsné řady, přidejte pepř a křenový list.
  3. Rajčata zalijte vroucí vodou, přiklopte víčky a nechte 15-20 minut stát.
  4. Vodu slijte do hrnce, přidejte sůl, cukr, ocet a koření. Přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  5. Horkou marinádou naplňte sklenice na rajčata a ihned je uzavřete víčky.
  6. Sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte, dokud zcela nevychladnou.

Hotová nakládaná rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě. Budou mít vynikající chuť, dokonalou šťavnatou a křupavou strukturu.

Nakládané sladké papriky
Sladké papriky se také skvěle hodí k aromatické marinádě 3-6-9. Tady je, co na ni budete potřebovat:

  • Barevné sladké papriky – 1,5 kg
  • Kopr – svazek
  • Česnek – 3-4 stroužky
  • Vavřínový list – 2-3 ks.
  • Sůl – 3 polévkové lžíce.
  • Cukr – 6 polévkových lžic.
  • 9% ocet – 9 polévkových lžic.
  • Sladký pepřový hrášek – 5-6 ks.
  • Hřebíček – 3-4 ks

Příprava:

  1. Papriky omyjte, odstraňte stopky a semínka, nakrájejte na libovolné kousky.
  2. Na dno sterilizovaných sklenic položte kopr a česnek a poté na ně pevně položte kousky paprik.
  3. Připravte marinádu: smíchejte sůl, cukr, ocet a koření, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  4. Sklenice s paprikami naplňte horkou marinádou, zavíčkujte.
  5. Sklenice otočte dnem vzhůru a přiklopte, dokud zcela nevychladnou.

Nakládané papriky jsou voňavé, šťavnaté a křupavé. Tento předkrm se stane skutečnou ozdobou každého stolu.

Nakládané lilky
Lilek je také skvělý s marinádou „3-6-9“. Zde je recept:

Lilek – 1,5 kg
Petržel – svazek
Česnek – 3-4 stroužky
Křenový list – 1-2 ks.

Marináda:
Sůl – 3 polévkové lžíce.
Cukr – 6 polévkových lžic.
9% ocet – 9 polévkových lžic.
Hrášek s černým pepřem – 5-6 ks.
Sladká paprika – 3-4 ks.

Příprava:

  1. Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm.
  2. Na dno sklenic položte petrželku, česnek, křenové listy a poté těsně položte plátky lilku.
  3. Připravte marinádu, přiveďte ji k varu a 5 minut povařte.
  4. Horkou marinádu nalijte do sklenic a ihned uzavřete víčky.
  5. Sklenice otočte dnem vzhůru a přiklopte, dokud zcela nevychladnou.

Výsledkem jsou měkké, šťavnaté a aromatické nakládané lilky, které si dokonale zachovávají svou chuť a strukturu i při dlouhodobém skladování.

Kromě bezkonkurenčních chuťových vlastností má marináda 3-6-9 i další důležité výhody:

  • Všestrannost – hodí se k nakládání téměř jakékoli zeleniny, od okurek po lilek.
  • Dostupnost surovin – všechny jsou dostupné v každé domácnosti.
  • Rychlá a snadná příprava – minimální úsilí, maximální výsledky
  • Dlouhá trvanlivost – nakládaná zelenina si dlouho zachovává čerstvost a křupavost.

Vyzkoušejte tento jedinečný recept na nakládání „3-6-9“ a přesvědčte se sami o jeho nepřekonatelné chuti. Připravte si lahodné zeleninové předkrmy, které se stanou skutečnou chloubou a ozdobou každého slavnostního stolu.

Přečtěte si také:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *